Monday, February 15, 2010

Munchmallow vo domasna izrabotka/Kotitekoisia pusuja

Receptot e od oklagija od nejziniot blog La casa de vainilla


Podgotovka:

za keksi:
1 lazica kakao
okolu 450gr. brasno
100gr.seker(jas staviv 80gr.)
1/2 lazicka sol
3/4 lazicka prasak za pecivo
na vrv noz soda
na vrv noz cimet
220gr.margarin
3 jajca

Na vaga,ili vo meralica stavete go kakaoto,pa dodadete brasno,taka da bide 450gr. se vkupno.Posle po red dodajte gi site suvi sostojki,i na kraj iseckan margarin,pa zamesete go testoto,pa dodajte gi jajcata,i zamesete vo glatko testo.Zamotajte vo plasticna folija,pa stavete vo frizider da se odmori najmalku 1sat.Posle rasukajte sto e mozno potenko,na nabrasneta podloga,i vadete krugovi so modlica ili casa.Redete gi vo pleh oblozen so pekpapir,i pecete na 190C okolu 10-tina minuti.Koga se peceni,ostavete gi da se izladat na sobna temperatura.

Pena:
120ml voda
4 lazici polni svetol sipur,ili med
320gr.seker(jas staviv 280gr.)
2 lazici zelatin vo prav
4 lazici ladna voda
4 belki
1/2 lazicka extrakt od vanila
Izmesajte ja vodata so sekerot i sirupot,pa stavete da zavrie na najjaka temperatura.Vo meguvreme stavete go zelatinot vo 4lazici lazici voda da stoi okolu 5min.Koga tecnosta ke zavrie ostavete da povrie uste 5minuti dodeka se ubavo se rastopi,i bide bistra tecnost,pa trgnete od ogin,i vo toa vmesajte go nabobreniot zelatin i mesajte ubavo dodeka se ubavo istopi.Stavete na kratko na strana.Izmatete gi belkite vo cvrst sneg,pa postojano matejki dodavajte go sirupot postepeno,kako pod konec:)Na kraj dodajte ja vanilata i matete uste malku dodeka bide gusto kako slag.Stavete vo spric,i drzete go spricot vrz keksot i ispricavajte poleka pena,koja ke se siri postepeno vo krug.Ostavete gi taka nekolku casa dodeka da se zasusat ubavo pred da se prelijat so glazura od cokolada.

Glazura:
300 gr.mlecna cokolada
9 lazici zejtin
Na tivok ogan istopete ja cokoladata so zejtin,pa zemajte po eden kolac vrz lazica ili viluska,ili pak naredete gi vrz resetka,i prelivajte gi so cokoladnata glazura.Ostavete gi da odmorat dodeka cokoladata se stegne.

 

...i vo bela obleka:)



Auringon keittiö

2 comments:

Sweet Corner said...

wow, predivno si ih napravila!

Tanja said...

Hvala draga!:)