Monday, February 22, 2010

Malt-zemicki/Mallas-sämpylöitä

Priprema:
 1,5dcl razeno brasno
4dcl polnozrnasto pscenicno brasno
1 suv kvasec
1dcl slad za leb(malt)(vo vid na brasno)
2 lazici temen sirup(zamena: med)
~1dcl vrela voda
1dcl jogurt
2 mali lazicki sol
1 lazicka seker
3/4dcl len(zrna)
3/4dcl soncogled(izlupen)
3 lazici svinska mast(zamena:puter,margarin)
Prvin prelijte gi zrnata od len so vrela voda,stavete temen sirup,promesajte dobro,i ostavete na strana da odmori okolu 1cas.
Stavete go suviot kvasec so sekerot vo malku topla voda(+42C),da narasne.Brasnata prosejte gi,pomesajte gi so solot,i vo toa dodajte go narasnatiot kvasec,mesavinata od sladot,jogurt(koj prethodno e smlacen malku),zrnata od len i soncogled(prethodno istolceni vo avan),i malku omeknata svinska mast,i zamesete kompaktno testo,ne premeko,nita pak pretvrdo:)Premackajte go testoto so malku zejtin,pokrijte so dve cisti krpi,i ostavete na toplo da go udvoi volumenot.Promesajte so lazica ubavo,i pak ostavete da odmori.Togas istresete go testoto na nabrasneta povrsina,i podelete go na topcinja(goleminata i brojot zavisat od vas).Sekoe topce umeseto go dobro vo zemicka,stavete gi vo podmackana tava so zejtin,premckajte gi so rastopena mast,ili zejtin,i ostavete gi pak da narastat.Vklucete ja rernata na 220C da se zgree ubavo,i posle pecete gi,pri toa namaluvajci ja postepeno temperaturata na rernata.






Auringon keittiö

5 comments:

Sweet Corner said...

uuuu, fenomenalno izgleda!!!

Vera said...

Vrlo lepo si ga napravila i uslikala.Vidi se da je mekan ko duša!

Tanja said...

hvala cure!:)

Tadeja said...

Već se neko vrijeme spremam napraviti raženi kruh i tražim recept koji će mi se svidjeti! Mislim da sam našla! :)

Tanja said...

Tadeja draga,nadam se da ce ti se svideti,probaj!:)Ako treba nesto tu sam,pitaj slobodno:)