Thursday, July 8, 2010

Creamy delight

 Dolgoocekuvanoto patuvanje vo Makedonija,dojde,i projde...Mnogu se raduvam sto uspeav da prisustvuvam na cool-sobirot vo Skopje,i da gi zapoznaam konecno prekrasnite,virtuelni prijatelki:)Bese ubavo,veselo,razigrano:)

 Sreka sto koga se vrativme doma,vremeto bese ubavo,taka da ne bese "sokantna" promena:)Vo Makedonija iako bese tolku ubavo,sepak mi nedostigase mojata kujna,za da mozam da se zanimavam vo svoj mir i nered:)))zatoa vednas na rabota,i nastana ovaa ubava,kremasta torticka,koja ne e tesko da se napravi....

 "Creamy delight"


Potrebni sostojki za korata
4 jajca
5+3 polni(supeni) lazici seker 
100 ml toplo mleko 
60 gr. maslac
1 mala lazicka prasok za pecivo
nekolku zrnca sol
na vrv noz soda bikarb.
6 polni(supeni) lazici brasno
2 polni lazici kakao
nekolku kapki sok od limon,ili ocet za belkite
Oddelete gi belkite od zoltkite.Zoltkite izmatete gi so 5lazici seker,i matete okolu5-7min.Dodavajte naizmenicno vo zoltkite mleko i rastopen maslac,i matete dobro.Posebno izmatete gi belkite so nekolku kapki sok od limon,ili ocet,sosema malku sol,i postepeno dodavajte 3lazici seker,edna po edna lazica,i matete dodeka dobiete gusta,cvrsta,sjajna smesa.Izmesajte gi zaedno brasnoto,kakaoto,solta,p.za pecivo,soda,pa prosejte gi,i naizmenicno dodavajte go zoltkite so snegot od belkite.Ne koristete tuka mikser,tuku drvena lazica,ili spatula.Izmesajte seto toa nezno,vnimatelno,dodeka se soedinat site sostojki,pa pecete vo podmackan kalup,precnik 24cm.,vo prethodno zagreana rerna na 200C.Koga e peceno,izvadete od rerna,i pokrijte so cista krpa,i ostavete da se oladi taka.
 
Krem:
250 gr. mascarpone
100 gr. seker po prav
2 dcl rastitelna tecna pavlaka
200 gr. crna cokolada
2 dcl tecna pavlaka za gotvenje
1 ampula(2gr.) aroma butter-vanilla
40gr. maslac
Zgrejte ja tecnata pavlaka,do tocka na vrienje,ama ne smee da vrie.Potoa izlijte ja preku parcenca cokolada,dodajte maslac,i ubavo izmesajte dodeka dobiete ednolicna,gusta,temna smesa.Stavete da se razladi,ne vo frizider.Togas izmiksajte go mascarpone so sekerot vo prav,i aromata,pa dodajte ja rastitelnata pavlaka,izmiksajte dodeka se se soedini,pa na kraj vo seto toa vmesajte ja rastopenata cokolada.Stavete vo frizider ,dodeka ja spremate korata.Korata podelete ja horizontalno,na dva dela,delovite proprskajte gi so mleko,pa napolnete so filot.Od filot ima dovolno i za da se premacka celata torta.A mozete dodatno da ukrasite so slag,so cokolada,ili ednostavno kako jas,so po nekoja sveza jagoda:)
 







Auringon keittiö

3 comments:

Jovana said...

Fantasticno !! :-D

Casa de vainilla said...

Blago tebi kad si bila u rodnom kraju, mi cemo ove godine pauzirati :) Tortica ti je divna a na mom blogu ceka te jedna nagradica pa navrati da je preuzmes :) http://casadevainilla.blogspot.com/2010/07/nagrade.html

Tamara said...

Cokoladna fantazija :) Prelepo izgleda.