Friday, January 22, 2010

Leb sto ne se mesi:)/vaivaamaton leipä:)


Velat duri i decata mozat da go napravat,no sekako pecenjeto da go zavrsi vozrasen:)Pravo lebce,mirisno,so krckava koricka,isto kako selsko lebce od furna:)Imam probano 3recepta za vakov leb,ama posledniot od DajanaD nekako najcesto go primenuvam,iako vo sustina site se isti.Lesno za prigotvuvanje,edinstveno se ceka da narasne okolu 15-18 casa...toa e najteskiot del:)

Potrebni sostojki:
420gr. brasno(moze da se mesa,ovde ja staviv pola razeno,pola belo)
350ml. voda
1/4 lazicka suv kvasec
1 i 1/4 lazicka sol
Vo dlabok sad stavete go brasnoto,suviot kvasec i solta,i promesajte dobro.
Dodajte ja vodata vo toa,i samo promesajte so drvena lazica,znaci prsti,race voopsto ne brckate vo testoto:))
Bez gajle,iako ke izgleda leplivo,premekano,takvo treba da bide..ne dodavajte plus brasno,i nikako prsti!:)Promesajte so drvena lazica,samo kolku site sostojki da se povrzat.Pokrijte go sadot so plasticna folija,i so krpa,i ostavete da odmara(ne na ladno) okolu 12-16 casa(duri i do 18casa moze),se dodeka ne se pojavat meurcinja.Za toa vreme testoto ke narasne,ama ke bide mnogu leplivo i mekano.Posipete ja rabotnata povrsina dobro so brasno,i istreseto go testoto i pobrasnete go i odozgora za da ne vi se lepi za racete.Samo malku spleskajte go so dlanka,i sekoja strana preklopete ja kon sredina,kako koga bi pravele kovert za pismo.Kujnska krpa pobrasnete dobro,pa na nea stavete go lebceto,taka da preklopenata strana e odozdola,a odozgora glatkata strana,i pobrasnete obilno,i pokrijte so krpata i ostavete da odmori okolu 1saat.Za pecenje zemete bilo kakov podlabok sad so poklopec za pecenje(keramicki,staklen..sl.),uklicete ja rernata na najako 260 C,stavete go sadot poklopen vednas,i kako rernata se gree,taka i sadot se zagreva.Koga rernata e zgrejana,go vadite sadot,i vo nego go stavate lebot(ne treba da se stava zejtin,nema da se zalepi),taka da sega stranata koja bese dole sega e gore,a glatkata strana dole,poklopete dobro,i vratete vo rernata da se pece okolu 30-35min,pa posle trgnete go poklopecot i pecete taka otkrien okolu 15-20 min dodeka da dobie ubava karamelna boja.Koga e pecen izvadete od rerna,i zamotajte go vo krpa,pa posle stavete vo kesa dodeka se oladne,i na kraj uzivajte:)
Receptov na angliski,italijanski i hrvatski ke najdete na blogot  Baker´s corner .


  a ova e od belo polnozrnasto i zobeni snegulki
  


Ohje:

420gr.jauhoja(minä laitoin puolet vehnä,puolet ruisjauhoja)
350ml. vettä
1/4 pientä lusikkaa kuivaa hiivaa
1 ja 1/4 pientä lusikkaa suolaa
Sekoita jauhot,hiiva ja suola keskenään kulhossa.Lisää vesi siihen,ja sekoita puulusikalla,vaan että ainekseet sekoituvat yhteen.Eli ei saa vaivata taikinaa käsin ollenkaan:)Peitä taikina ja jätä se lepäämään noin 12-16tuntia.Taikina näyttää löysältä,pehmeältä,..ei hätää,noin pitäisi olla:)
Sitten kun taikina on noussut,laitat paljon jauhoja työpöydälle,ja kaadat takinaa sinne,ja jauhoja taikinan päälle,ettei tartu käsiin,ja vaan vähän painelet taikina käsin liteäksi,ja sitten taittelet joka kulma ihan kuin tekisit kirjekuoreen.Laitat se jauhojen päälle,niin että sileä puoli on ylöspäin.Peitä se,ja anna sen levätä taas noin 1t.Sitten laitat uunin päälle,n.260 C,ja siihen laitat vuoka jolla on kansi,jossa paistaisit leipä..samalla kun uuni lämpenee,astiakin lämpenee...kun on tarpeeks kuuma,laitat leipää siihen,ja nyt sileä puoli menee alaspäin.Laitat kansi päälle,ja paistat noin 35min.Sitten ota kansi pois,ja paista vielä 15-20min. kunnes leipä saa kauniin ruskean värin.Helppo tehdä,ja tulos on mahtava!:)Maukas leipä,joka tuoksuu ihanalta,jolla on rapea kuori!:)
Resepti on Dajanalta
 

4 comments:

Dajana said...

Čak sam savršeno razumjela recept :))))
Hvala ti na lijepim riječima i drago mi je što uživaš u ovom kruhu.

Tanja said...

Hvala i tebi sto si podelila odlican recept s nama!!:)

Toni said...

Tanya, imate prekrasan asistent :)
Kora kruha je tako primamljivo mmm...

Pozdravi i poljupci za njegov pomoćnik :-)

Tanja said...

Toni,merci:))