Zvuci cudno,i na prvo citanje mnogu ke kazat,neeee,..:))Ama vkusot na cvekloto skoro i da ne se primetuva,..vo kombinacija so cokolado dava posebno fin vkus,..slicno kako na brownies..povkusni se koga ke odstojat eden den.Meki,vkusni..vredi da se proba:)
Recept:
2 cvekla,sredna velicina(svareni,izlupeni,narendani)Otkako ke gi izrendate,treba da dobiete
250ml rendano cveklo
2lazici sok od limon
1dcl tecna pavlaka(hopla)za gotvenje
70gr.margarin
100gr.crna cokolada
1lazicka vanila-aroma ili van.seker
2 jajca
1,5dcl brown seker
3dcl brasno(pola ostro,pola meko)
3 lazici kakao
2 lazicki prasak za pecivo
na vrv noz soda b.
Glazura:
Voda vo koja se varelo cvekloto(okolu3lazici)
secer vo prav po potreba,kolku da dobiete gusta smesa,kako pasta
Prvin svarete go cvekloto,okolu 15-tina min.,pa izlupete go,narendajte,i prelijte go so sokot od limon.Ostavete da se oladi.Vodata vo koja se varese cvekloto ne ja frlajte,zasto ke vie potrebna za glazurata.
Na tivok ogan stavete da se rastopi margarinot zaedno so tecnata pavlaka,i cokoladoto.ne smee da vrie.Stom dobiete ednolicna,gusta smesa,trgnete od ogan,dodajte ja vanilata,promesajte i ostavete da se oladi(ne mora skroz ladno).
Prosejte go brasnoto zaedno so kakaoto,prasokot za pecivo i sodata.
Izmutete gi jajcata so kafeaviot seker,so viljuska ili metlicka(ako sakate moze i so mikser,ama ne predolgo!)
Vo smesata od jajca+seker dodadete ja smesata od margarin,promesajte dobro,posle dodajte go brasnoto so drugite suvi sostojki,ne naednas,i mesajte poleka do drvena lazica,kolku da se povrzat sostojkite,znaci ne predolgo i ne agresivno:)Na kraj dodajte vo seto toa rendanoto cveklo,promesajte kratko.Tavata za muffins,ili nekoja slicna tava za kolacinja,podmackajte ja ubavo so zejtin ili margarin,i nabrasnete ja dobro.Mojata tava(kalap) bese za 6 mali kuglofi,so precnik 10cm.Sipete ja smesata,i pecete na 180 C,okolu 40 minuti,vo zavisnost od rerna,i od tavata za pecenje.
Koga se peceni,izvadete gi od rernata,i ostavete neka se oladnat vo kalapot okolu 15-tina min,pa izvadete i prelijte gi so glazura.Ako sakate mozete da gi preliete i so glazura od cokolada.Isto mozete da gi posluzite so nekoj fin umak od brusnici,ili ribizli.
Ohje:
2 punajuurta(keitetty,kuorittu,ja raastettu=250ml)
2 lusikkaa sitruunamehua
1dcl kermaa
70gr. margariinia
100gr. tummaa suklaata
2 munaa
1,5dcl ruskea sokeria
1 pientä lusikkaa vanilja-aromia
3dcl vehnäjauhoja
3 lusikkaa kaakaota
2 p.lusikkaa leivinjauhetta
ripaus sooda
Kuorrutus:
vähän vettä,jossa punajuuret oli keitetty
tomusokeria
3 comments:
Zanimljiv recept, Tanja :-) Nisam susreo sa repa receptima. Možda probati:)
Dobar dan!
Merci Toni!:)probaj pa javi!:)Pozdrav!!
SUPER JE JAKO UKUSNO IZGLEDA POZDRAV IZ RESICE ....
Post a Comment