Saturday, August 14, 2010

Borovnica-kvark muffinsi

Uste prosla nedela praveni,sega stignav da go napisam receptot:)
 

Recept:
2 jajca
100gr. seker
70ml. zejtin
50ml. mleko
100ml. kvark(m.m. 0,3%)(svapski sir)
50gr. rastopena bela cokolada
nekolku kapki sok od limon
80gr. brasno od pir(spelt)
50gr. gustin
120gr. belo brasno
1 i pol lazicka prasok za peciva
pola ampula aroma-vanila
na vrv noz sol
250ml. svezi borovnici
Glazura:
 ~20gr. borovnici
~7 zlica seker vo prav
2-3 kapki sok od limon
borovnici za dekoracija
Izmatete gi jajcata i secerot penasto,dodajte go sokot od limonot,pa zejtinot,mlekoto,kvark,rastopenata cokolada,vanila.Brasnata i prasokot za peciva i solta,izmesajte gi ubavo,pa prosejte,i dodajte vo smesata ,i na kraj vmesajte gi vnimatelno borovnicite ,stavete vo kalup pleh za muffinsi,vo koj prethodno ste stavile kosnici za muffinsi.Pecete na 200 C,okolu 25min.Koga se peceni izvadete od rerna i pokrijte gi so krpa.Koga se oladnati premackajte gi so glazurata.Site sostojki izmesajte gi dobro,da dobiete gusta smesa.


*******************************************************************************************
Mustikka-rahka muffinsit
2 munaa
100gr. sokeria
70ml. öljyä
50ml. maitoa
100ml. rahka(0,3%)
50gr. valkosuklaata(sulatettu)
muutama tippa sitruuna mehua(tuore)
80gr. spelttivehnäjauhoja
50gr. perunajauhoja
120gr. vehnäjauhoja
1,5 pieni lusikkaa leivinjauhetta
aroma-vanila
ripaus suola
250ml. mustikkaa






Auringon keittiö

2 comments:

Miodrag Surac said...

Super izgleda...

Tadeja said...

Prekrasni su s tom glazuricom, pravi mali ljepotani! :)