Ne znaev kakvo ime da i dadam,pa bidejki e fina na vkus,zatoa Fina Torta:)))Temata za ovoj mesec na Ajme,koliko nas je! e orasasti plodovi i zrna,a domacinka e Jasenka,koja ima prekrasen blog Sweet corner.
Porano dodeka ziveev vo Makedonija,torti so orevi,lesnici,i slicno,voopsto ne sakav...ama sega,gi obozavam:)Mozebi zatoa sto ovde mi se zdosadi od torti so slag i jagodi:)Kade i da odis,na bilo kakva proslava,obavezno mora da ima slag torta so jagodi....a vakvi orasasti,mnogu retko se pravat,....dosta cesto se izbegavani poradi alergija...ama fala bogu,nam ni godi:))
Kora:
4 jajca
5 lazici seker
1 lazica zejtin
100 ml. vrelo mleko
3 lazici brasno
1 lazica gustin
1 lazica kakao
pola lazicka prasak za pecivo
na vrv noz soda bikarb.
nekolku zrnca sol
10 lazici mesavina od meljani orevi+pecan orevi+lesnici+bademi (lesnicite prethodno zapeceni,pa smeljani)
Jajcata i sekerot se matat penasto.Kapka po kapka se dodava zejtinot.Postojano matite.Mlekoto podgrejano do vrienje,se dodava postepeno,vo tenok mlaz,i matite postojano.Koga ke se zgolemi penata,isklucete go mikserot,i dodajte gi vo smesata brasnata+kakaoto,prethodno promesani dobro so sodata,pecivoto,i solta,i prosejani.Vmesajte gi so drvena lazica.Naizmenicno vmesuvajte i meljanite orevi,bademi,lesnici...odnosot na plodovite vo mesavinata tocno ne go znam,znaci otprilika od se podednakvo.Lesnicite zapecete gi vo teflon tava,bez dodavanje na zejtin,i smeljajte gi.Pecete vo prethodno zagrejana rerna,na 200C,okolu 15min,pa namalete na 150C,i uste 10min.Izvadete koga e peceno,i pokrijte so krpa,da se ladi.
Krem/Fil:
1 kesicka puding od cokolada
500ml. mleko
2 lazici gustin
4 lazici seker
1 kesicka vanilin seker
2 jajca
100gr. crna cokolada
100 gr. mesavina meljani orevi,pecan orevi,lesnici,bademi
100 gr. puter
50gr. margarin
100gr. seker vo prav
Od 500ml. ladno mleko odzemete okolu 10lazici mleko,i ostanatoto mleko stavete go da zovrie.Vo dlaboka cinija izmatete gi jajcata so sekerot,so viluska,dodajte go gustinot,i prasokot za puding,i se ubavo izmesajte so ladnoto mleko.Koga mlekoto ke zovrie,trgnete go od ogin,i poleka vmesajte ja smesata od jajcata so ostanatite sostojki,mesajki postojano.Vratete pak na ogin,i mesajte celo vreme,dodeka se zgusti.Koga e gotovo,trgnete nastrana,dodajte ja cokoladata iskrsena na parcinja,mesajte,za da se rastopi ubavo.Posle dodajte gi meljanite orevi,lesnici,bademi.Promesajte ubavo,nasolete so seker,i stavete da se ladi.Koga e oladeno celosno,izmatete go puterot,margarinot i sekerot vo prav penasto,pa vo toa dodajte ja puding smesata,i izmiksajte dobro.Stavete vo frizider.
Ganache krema:
100 gr. bela cokolada
100 ml. slatka pavlaka(hopla:)
30gr. puter
Stavete ja slatkata pavlaka da se zgree,do vrienje,ama ne da zovrie.Trgnete od ogin,dodajte ja cokoladata iskrsena na parcinja,i puterot,i promesajte dodeka da se stopi,i dobie gusta,ednolicna smesa.Ostavete da se izladi,pa ostavete na 30min. vo frizider.Posle izmiksajte okolu 2-3min,da dobiete gusta cvrsta krema.
Oladenata kora isecete ja po dolzina vo dve lenti,naprskajte gi dobro so sok od pomarandji,pa premackajte ja prvata kora so ganache kremata,pa so kafeniot fil,pak kora,pak ganache,i zavrsete so filot.Celata torta mozete da ja premackate so slag,slatka pavlaka,ili pak ednostavno ostavete taka i narosete so meljani orevi.Jas uste napraviv nekoi ukrasi od seker,po receptot od alek, klik ,koja e majstor za dekoracii,ma majstor nad majstori:)A jas sum presrekna sto imam sansa da ucam po nejzini recepti,i da se zabavuvam so seker:)
Auringon keittiö
12 comments:
Baš je lepa, dekoracije posebno :)
A posebno sam ponosna na sebe što sam sve razumela :))
hvala puno Gaga,i bas mi je drago sto si bila pazljiva i procitala,hvala:))
moram priznati da sam i ja sve skoro razumjela, a torta je predivna, skupa s dekoracijom...predivna! hvala ti Tanja sto si sudjelovala s ovako prefinom ulaznicom!!
Tortičkata ti e super, a i dekoraciite epten mi se dopagjaat! :)
pozdrav,
Nataša
Hvala Jase!
Oho,Northie is back!:)Drago mi e!fala ti na ubavi komentari!Ubav pozdrav i za tebe!:)
Prekrasna e Tanja! Mnogo ubava! Pozdravlenia!
Torta je stvarno, ali stvarno fina! A ukrasi! :)Divno!
Hvala Maria i Tadeja!!:)
torda izgleda jako fino. meni su neodoljive ove smedje torte sa orasima i cokoladom.
Très réussi. Bravo!!
ce gâteau est magnifique, bravo
bonne journée
Nadjibella et Fimere merci beaucoup!!!:)
Sanja,hvala,isto i kod mene,ko sto sam napomenula,ranije nisam ih podnosila,al sad ih obozavam:)
Post a Comment