Thursday, May 20, 2010

FBI rukavice, In T & T Kitchen

Bas koga mislev deka nema da stignam da isproban nisto od ovoj prekrasen blog,zaradi naseto patuvanje,sepak...se razbolevme,taka da stignav da gi napravam kolacinjata sto odamna gi "jadev" vizuelno,uste od Coolinarika:)))
Znaci za ovoj mesec vo igrata FBI rukavice,koja e osnovana od blogerkata mamajac , pod istraga e romanticniot blog In T & T kitchen :)Kako sto napomenav,ovie kolacinja uste odamna mi bea na um,taka da sega dojdoa na red:)
Slatki poljupci svibanjski zvucat taka ubavo i romaticno,a veruvajte i vkusot odgovara bas na nazivot:)I tokmu vo praviot mesec napraveni:)
Odlicen spoj na dulce de leche,cokolada,slatka pavlaka.....edinstveno sto mozam da kazam e deka otkako ke gi probate,dobivate prekrasno cuvstvo kako posle sekoj baknez:))
Receptot za baknezite ke go najdete ovde i ovde na coolinarika.

Bidejki dodeka gi pravev,malecki prstinja postojano se prikraduvaat i se posluzuvaa so keksite,taka matematikata se pomesa,i ostanaa nekolku keksi bez fil,ama zatoa pak dobija super pokrivka od cokolada:)

Auringon keittiö

Tuesday, May 11, 2010

´Rzeni rolni

 Malku pauza od belite peciva:)Kombinacija od ´rzeno i pirovo(dinkel,spelt)brasno,e super kombinacija..hranlivo i zdravo.Da ne razdolzuvam,bidejki me ceka pakuvanje:))naskoro vo mojata sakana Makedonija,posle 2godini:)
Pa da pocnam so receptot:

400 gr. ´rzeno brasno
250 gr. pirovo brasno
25 gr. svez kvasec
2 mali(kafeni) lazicki prasok za pecivo
malku topla voda za kvasecot
2 golemi(supeni),polni lazici crn(temen:) sirup(zamena med)
1 polna golema(supena) lazica malt(slad)-brasno
2 mali lazicki sol
1 dcl susam
4 supeni,polni lazici creme fraiche
1,5 dcl zejtin
2 dcl topla voda

Stavete go kvasecot vo malku topla voda,dodajte malt-brasno,sirup ili med,promesajte i ostavete kvasecot da narasne.Izmesajte gi brasnata,prasokot za pecivo,solta,i susamot,pa vo toa dodajte go kvasecot.Dodajte zejtin,creme fraiche,topla voda pa zamesete go testoto.Mesete malku podolgo od voobicaeno koga mesite so belo brasno,zatoa sto pirovo brasno ima mnogu malku gluten,i zatoa potesko se soedinuva so drugite sostojki.Koga e zameseno,pokrijte go so 2krpi,i ostavete go na mira da raste:) okolu 50-60min.Togas podelete go testoto na dve topki,razmesete gi,pa premackajte gi so zejtin,ili pak so maslinovo.Pokrijte gi pak,i ostavete gi da odmorat okolu 10-tina minuti.Togas rasukajte gi,edna po edna,na nabrasneta povrsina,vo pravoagolna forma(30cmx18cm),mozete togas da koristite i obicno belo brasno,polesno odi:)
malt(slad)-brasno


Togas preku sekoja nanesete fil,koj ke go spremite vaka:
100gr. cajna kobasica naseckana na kockici
1 konzerva(185gr.) tuna
150-200 gr. kaskaval,ili nekoe slicno sirenje
okolu 8-10 maslinki(temni),bez semki
malku ketchup
3-4 lazici creme fraiche
kopar
zacini za pizza
po zelba mozete da stavite i sampinjoni,svezi ili suvi domati,piperka i sl.
Togas vnimatelno so pomos na krpa zamotajte vo rolat,kraevite svitkajte gi navnatre,da ne istece filot pri pecenje.Taka naprevete i so drugata,pa smestete gi vo tava za pecenje,oblozena so pek-papir.Pokrijte gi so krpa,pa vklucete ja rernata na 220C da se zgree.Pred da gi stavite vo rerna,premackajte gi so 20gr. rastopen puter.Pecete okolu 20min.,pa prekrijte gi so alum.folija,kako ne bi izgorele,pa namalete ja temp.na 180C i pecete uste 20min.Koga se peceni,premackajte gi so preostanatiot puter,pa pokrijte gi so folija,pa so krpa,pa so najlonska kesa,i ostavete gi da omeknat.Posle secete,jadete,na primer so ladno pivo..mmmm..:))


Auringon keittiö