Monday, March 22, 2010

Cappuccino rolad

 Tema na igrata ajme,koliko nas je! za ovoj mese e kafe.Ovoj mesec domacinka e Ljilja od blogot Chocolate dust .Taka da vcera sosema slucajno,vo dobro raspolozenie napraviv Cappuccino rolad:)Prvin se mislev kako bese pravilno da se napise na makedonski rolaD ili rolaT:)Ostavam na vas da mi kazete:)
Kako bi bilo razbirlivo za site(od ex-Yu prostori) receptot ke go napisam na srpsko-hrvatski:)
kora
4 jaja
4 zlice(supene) secera
4 zlice(supene) kipuce vode
3 zlice(supene) brasna
1 zlica gustina+1zlica kakao
120gr. mesavina mlevenih oraha,pecan oraha,lesnjaka
dasak prasak za pecivo
Izmiksajte jaja i secer penjasto,pa postepeno dodajte kipucu vodu,i miksajte jos 5-7min.Onda dodajte prosijano brasno u koje ste prethodno umesali prasak za pecivo,gustina i kakao.Umjesajte polako sa drvenom kasikom,pa dodajte orase,i lesnjake.Pecite u prethodno zagrejanu pecnicu na 200C,oko 12min.Kad je peceno,izvadite i zarolajte odma u vlaznu krpu,pa omeska oko 2 sata.

krema(dovoljna za 2rolade)
3 jaja
4 zlice secera
1 kesica vanilin secer
2 zlice svetli sirup,ili meda
2 zlice mleka
1 zlica zelatina u prahu
4 zlice kipuce mleko
100gr. mesavina mlevenih oraha,pecan oraha,lesnjaka
60gr. ribana tamna cokolada
12gr.(1vrecica) cappuccino smese/prasak
1dcl kipuce vrhnje
150gr. margarina
100gr. maslaca
80gr. secera u prahu
i jos
jake skuvane  kave,za naprskati koru
Na pari umutite penjasto jaja,secera,sirup(ili med),2zlice toplog mleka.Za to vreme stavite zelatinu u prah u malo hladne vode da nabubri oko 5min.Onda kad je nanbubrilo umjesajte je u 4zlice kipuceg mleka.Kad je smesa od jaja gotova,u to umjesajte zelatinu,uz pomoc miksera.Ostavite onda da se hladi.
Mjesavinu oraha i lesnjaka,cappuccino praska,ribane cokolade prelijte sa 1dcl kipuceg vrhnja,promjesajte dobro,pa ostavite da se hladi.Po zelju mozete dodati i liker od kave.
Margarina,maslaca i secera u prahu izmiksajte penjasto.Onda kad su one dve smese ohladjene sajedinite sve zajedno,i izmiksajte dobro.Ostavite malo da se stegne u frizidera.
Odrolajte koru pa je proprskajte sa kavom.Onda nanesite kreme koliko mozete i hocete:)Zavijte u roladu,premazite i odozgo i stavite u frizidera.Od ove kreme je dovoljno za dva rolada.
Dekorisite po zelji sa marcipanom,ili slagom,topljenom cokoladom,ili jednostavno preko rolada nanesite seckane orahe,lesnjake…

Auringon keittiö

Thursday, March 11, 2010

Tapioka

konecno i jas dojdov do tapioka:)vsusnost tapioka dojde kaj nas od daleekuuu,od Australija:))nezna,vkusna,hranliva,zdrava...poveke za tapioka moze da procitate ovde na coolinarika



Receptot e od DaSilva


Auringon keittiö

Monday, March 8, 2010

Sunday, March 7, 2010

Čoko-brusnica muffins

 
Pred nekoj den zapadnav vo kriza za nesto slatko,cokoladno..:)Taka malku od ona,malku od ova,dobiv 12 slatki muffinsi:))
Recept:
3 jajca
120gr.brown cane seker
1 vanilin seker
1dcl zejtin
1dcl mleko
200gr. kisela pavlaka
200gr. brasno
1 lazica gustin
2 mali lazicki prasak za pecivo
1 lazica polna do vrv kakao
1 lazica kakao-napitok(na pr.nesquik)
~1dcl brusnici(jas koristev mrzli,a moze i suvi)
ako brusnicite se mrzli togas +1lazica gustin+1lazica seker
malku narendana kora od pomarandja
za preliv:
 rastopena 70gr. crna cokolada+1 lazica zejtin
Jajcata i sekerot se matat penasto,se dodava van.seker,poleka se dodava zejtin,mleko,i kis.pavlaka.Se mati ubavo,pa isklucete mikser.So drvena lazica vmesajte go brasnoto,prosejano,vo koe prethodno ste go vmesale prasokot za pecivo,kakaoto,kakao-napitok,i gustinot.Vmesajte gi i brusnicite,..znaci ako se mrzli,prvo izmesajte gi so 1lazica gustin,+1lazica seker.Narendajte kora od pomarandja,i sipete od smesata vo kalupi za muffinsi.Jas dobiv 6 ruzi + 6obicni muffinsi.Pecete na 200C.Koga se peceni,izvadete gi od rernata,ostavete malku da oladnat,pa prelijte gi so rastopena crna cokolada,vo koja prethodno ste dodale 1lazica zejtin.

 



Suklaa-puolukka muffinssit
3 munaa
120gr. ruokosokeria
vaniljasokeria
1 dcl öljyä
1 dcl maitoa
200 gr. kermaviiliä
200 gr. vehnäjauhoja
1 rk.lusikallinen perunajauhoja
2 t.lusikallista leivinjauhetta
1 rk.lusikallinen kaakaota
1 dcl puolukkoita(käytin pakaste)
rastettu appelsiinikuortaa
päälle: 70 gr. tummaa suklaata+1 rk.lusikallinen öljyä

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi.Lisää siihen öljyä,maitoa,viiliä koko ajan vatkaten.Sammuta vatkain.Lisää seokseen jauhot+kaakao+leivinjauhetta(ensin sekoitat niitä yhteen ja siivilöit ne).Puolukat ja perunajauhot yhteen ja sitten lisää ne seokseen,sekä appelsiinikuorta.Kaada seos muffinsivuokaan,ja paista ne n.200 C uunissa n.25min.Kun ne ovat valmiina,pois uunista,ja niiden jäähdyttyä kuorruta ne suklaalla.


Auringon keittiö

Tuesday, March 2, 2010

Danish pastry by Branka:)






Super pecivo!!Postapkata na izrabotka trae dolgo,ama vredi!!!:)Receptot e od Branka,koja sto detalno i ubavo go objasni procesot na izrabotka na svojot blog dvi ribe,dva kumpira.






Auringon keittiö